Home / Csepeli hírek / Kerek évforduló: 100 éves a csepeli Rendőrség

Kerek évforduló: 100 éves a csepeli Rendőrség

A rend őrei egy évszázada ügyelnek a csepeli lakosok biztonságára. A jubileum alkalmából június 30-án rendezett ünnepségen a kapitányság teljes állománya felsorakozott.

Csepelen a múlt század elején a rendőri szolgálatot a Magyar Királyi Csendőrség látta el. 1908-tól hat községi rendőr teljesített itt szolgálatot. Az elöljáróság 1910-ben kezdeményezte, az 1916-os 38. törvénycikk pedig a Magyar Királyi Fővárosi Rendőrség hatáskörébe utalta Csepel községet. A Weiss Manfréd Acél- és Fémművek folyamatos fejlődésével az első világháború alatt a gyár dolgozóinak létszáma közel 30 ezerre duzzadt, ami együtt járt a rendbontások számának emelkedésével is.

Aztán belügyminiszteri jóváhagyással megalakult a Magyar Királyi Államrendőrség Budapest Főkapitányságának Csepeli Kapitánysága 1917. június 17-én, mint az Erzsébetfalvai Kerületi Kapitányság állandó kirendeltsége Bothár Béla főtanácsos vezetésével. A kapitányság halvány okkersárga épületét a Király utca 11. alatt avatták fel. Állományába hat detektív, tíz rendőr és két altiszt, összesen 23 fő tartozott. A kapitányság megalakulása után két évvel a csepeli zsaruk számát további 20 fővel bővítették. A rendőrök ekkor 160–240, a tisztviselők 240–400 korona fizetést kaptak. A kapitányság 1921-ben lett önálló, miután Sándor József rendőrkapitányt kinevezték.

Csepel 1951-ben lett a főváros XXI. kerülete, a zsaruk1953-ban költöztek át a sokkal tágasabb, kifejezetten számukra épült – mára már műemlék jellegű – Szent Imre téri épületbe. A csepeli rendőrségnek 22 vezetője volt, hosszú ideig volt kapitány Zsódi Gyula alezredes és Vágó Imréné ezredes, ők az ünnepségen is megjelentek.

Az elmúlt száz évre emlékezve időszaki kiállítás nyílt a Csepel Galériában a Rendőrmúzeum segítségével számos helyi fotóval, történettel, augusztus 20-ig áll nyitva az érdeklődők előtt. A tárlat megnyitóján több fővárosi rendőrkapitányság vezetője is részt vett. Szilágyi Sándor alezredes, megbízott kapitányságvezető hangsúlyozta, az elmúlt évszázad alatt a rendőrség elnevezése többször változott, feladata viszont mindig ugyanaz volt és lesz: a közrend és a közbiztonság megteremtése, fenntartása.

Az ünnepség a Csepeli Szurkolói Arénában folytatódott, ahol a Magyar Honvédség Központi Zenekarával és a Hagyományőrző Rendőrszázad tagjai kíséretében felvonuló kerületi állomány felsorakozott. Az eseményen részt vett Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Terdik Tamás ezredes, bűnügyi és Kuczik János Zoltán ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes. A vezérőrnagy köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt száz esztendőben rengeteg eredményt értek el a kerületi rendőrök. A példaértékű múltbeli sikereket a jelenlegi állomány is elkönyvelheti. Megemlítette, az elmúlt hét évben felére csökkentették az állampolgárokat legjobban irritáló bűncselekményeket, majd kijelentette, a csepeli kollégák igazi hősök, akik a kerület lakosai érdekében látják el szolgálatukat nap mint nap.

A centenárium alkalmából a kerület általános iskoláiban két korcsoportban rajzpályázatot hirdetett a kapitányság 100 éves a csepeli rendőrség címmel. A nyertes lurkóknak járó oklevelet és ajándékcsomagot Bucsek Gábor adta át.

A nap záróakkordjaként a kapitányság épületében tartott fogadáson Türi Árpád százados, bűnügyi osztályvezető pohárköszöntőjében kiemelte, a nap kiváló alkalom arra, „hogy megmutathassuk magunkat, hogy bebizonyíthassuk az állampolgá­rok számára, hogy méltók vagyunk a bizalmukra immár száz éve. Megígérhetjük, a jövőben is e törekvés szerint végezzük rendőri munkánkat!”

Forrás Zsaru Magazin

About hellocsepel

Check Also

Visszatért a Momentum

MSZP: Egy lépést hátra, Csepeli összefogás: két lépést előre Újból teljes az ellenzéki összefogás Csepelen, …

Close